fredag 17 maj 2013

Den otroligt viktiga myndigheten MSB (eller den mest onödiga?)

Läste en insändare i lokala tidningen idag. Den var skriven av de moderata riksdagskvinnorna Cecilia Widegren och Margareta B Kjellin. 
Den var intressant att läsa. I och för sig anser jag den vara otroligt, otroligt korkad, men ändå intressant.

Stora ämnen för dagen i samhället är söndertrasad välfärd, arbetslöshet, ökade inkomstklyftor och infrastrukturen.

Så, vad handlar då insändaren om? Jo, den handlar om det otroligt stora problemet Sveriges förmåga att hantera kriser i fredstid!

De talar om att "Det svenska samhällets förmåga att hantera kriser i fredstid har utvecklats på många sätt sedan alliansregeringen tillträdde 2006."

Jo, men det är ju jättebra. Grattis alliansregeringen, ni har åstadkommit något stort!
Man talar vidare om att man inrättat en ny myndighet som heter MSB och som har som uppgift att "utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser". Den nya myndigheten  "bidrar också till att förebygga händelser och vara förberedda när de inträffar."

Insändarskribenterna berättar också att MSB, tillsammans med försvarsmakten, har ett ansvar för att militärt och civilt försvar samordnas för att största möjliga försvarseffekt uppstår.

Skönt att veta...

Det skriver vidare att "Ett robust samhälle och en god beredskap att hantera kriser i fredstid stärker också förmågan i händelser av höjd beredskap. Även planeringen för höjd beredskap hos kommuner, landsting, region, företag och organisationer kommer att belysas."

Man tackar....

Insändaren avslutas med att de verkligen slår sig för brösten och informerar oss okunniga svenskar om följande:
"Med uppdraget till MSB fortsätter alliansregeringen utveckla även det civila försvaret, samhällets förmåga att bidra till Försvarsmakten vid ett väpnat angrepp och upprätthålla samhällets funktioner. Steg för steg fortsätter alliansregeringen att stärka Sveriges totala försvarsförmåga"

Bra så.

Men, min undran är: 

Var denna nya myndighet något vi verkligen behövde? Hade inte vi redan en försvarsmakt. I och för sig har försvarsmakten avvecklats till viss del, men vad jag förstår så har den avvecklats av samma regeringskoallition som utvecklat MSB? Eller har jag missat något.

Visst är det berömvärt att ha beredskap om/när det händer stora olyckor. Om det händer en enorm tågolycka någonstans eller om det hoppar in en galning med gevär på någon stor skola. Självklart! Men är det värt en helt ny myndighet? Jag trodde, i min enfald, att kommunerna redan hade någon form av beredskap. Jag är också helt övertygad om de som kommer att fungera bäst i en sådan situation är kyrkan och frivilligorganisationer. De är inte ett dugg beroende av MSB.

Sen det här med "väpnat angrepp". Kom igen.....vi har avvecklat nästan hela försvaret, våra unga män är inte längre utbildade i krig. Vi har inga kärnvapen och ingen kunskap. Vad sjutton ska vi göra vid ett anfall?
Skulle vi bli isolerade så skulle det, enligt jordbruksministern, enbart ta ca 3 dygn så skulle vi vara utan mat till våra medborgare eftersom ovan nämnda alliansregering även varit med i de beslut som tagits som gjort att mängder av bönder inte längre har råd att odla varken grödor eller djur, vilket i sin tur för med sig att Sverige är väldigt långt ifrån att vara självförsörjande när det gäller livsmedel.
Så varför ska vi ha en dyr myndighet som som stöd då? Vi kommer ju ändå att förlora en stor del av befolkningen i händelse av krig...inte av vapen, men av svält.

Så, ursäkta kära Cecilia och Birgitta, jag tycker det finns viktigare saker att slå sig på bröstet för (om man lyckats bidra till det alltså, vilket inte är fallet) ; minskade klyftor i samhället, rättvisor, bra undervisning, fungerande sjukvård, minskade barngrupper, fungerande infrastruktur, arbetslöshet med mera...

Men, är det så att det är det enda "bra" som alliansregeringen har uträttat under sex år vid makten så kan jag ju förstå att man vill framhäva det.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar